Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев има възможността да отговори

...
Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев има възможността да отговори
Коментари Харесай

Единственият кандидат за главен прокурор ще трябва да отговаря на неудобни въпроси

Единственият номиниран за основен прокурор Иван Гешев има опцията да отговори авансово и писмено на въпросите по отношение на неговата кандидатура. Дали ще го стори, е напълно негова преценка. Това съобщи пред БНР представителят на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет Даниела Машева.

Иван Гешев ще бъде изслушан във Висш съдебен съвет на 24 октомври. Изборът му ще бъде съпроводен от митинги пред Съдебната палата. От самодейност " Правосъдие за всеки " организират предишния ден жива верига със светлини и фенери, която ще стартира от площад " Независимост " пред Министерския съвет. Очаква се митинг да се провежда и по време на чуването на Гешев.

Преди седмица правосъдните кадровици от прокурорската гилдия се събраха изключително, с цел да уточнят кой какво ще пита единствения претендент, заяви правния уебсайт lex.bg. До момента редица неправителствени организации са отправили въпроси към Гешев. " Общо 91 са писмата, съдържащи мнения, позиции и въпроси към претендента - 73  са в негова поддръжка, в 12 от тях се показва противоречие с кандидатурата му, в останалите се съдържат единствено въпроси ", разяснява Даниела Машева.

Софийският адвокатски съвет е задал най-вече въпроси - общо 20. Антикорупционният фонд пита единствения претендент, който е и наблюдаващ прокурор по делото " КТБ ", счита ли, че депутатът Делян Пеевски следва да бъде разпитан и в какво процесуално качество. Има въпроси за мнението на Гешев по отношение на делото в Европейския съд за правата на човека  " Колеви против България ". В рекомендациите към него се споделя, че у нас няма ефикасен механизъм, който да обезпечи без значение следствие срещу главния прокурор. 

Други въпроси са за обществения коментар на Гешев, че не споделя визията на някои " десни екстремисти " за разделянето на управляващите. Фондация " Български юристи за правата на индивида " пита претендента дали счита, че лица, нарушили презумпцията за невиновност, би трябвало да носят наказателна отговорност и възможно ли е прокурори да се изричат обществено за виновността на обвинените. Българският институт за правни начинания пита дали Гешев ще работи за укрепването на презумпцията за невиновност.

Говорителят на прокурорската гилдия Даниела Машева изясни, че чуването на номинирания " ще започне с показване на позиция на претендента, с показване на отчетите на комисиите по професионална нравственос и по атестиране и състезанията, след което ще се пристъпи към показване на систематизираните въпроси от председателстващия съвещанието ". Тя добави, че след препитването на претендента неотложно се пристъпва към спор. " Гласуването би трябвало да стане в същия ден. Надяваме се още в четвъртък в късния следобяд да знаем дали има определен основен прокурор ", посочи Машева.

ВОТ

Необходимият брой гласове, с цел да бъде определен идващият началник на държавното обвиняване, е 17 от общо 25 членове на съвета. В края на процедурата стои президентът, който би трябвало да подпише указа за назначението на нов основен прокурор. Той може да го върне за ново прегласуване, само че единствено един път.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР